Historia

Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistys on perustettu vuonna 1998 Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen alaosastoksi. Toiminta-ajatuksen tärkeimpinä tekijöinä ovat alusta lähtien olleet vanhan rakennuskannan suojelu, ja sen kunnostaminen, ja erilaisten kotiseutuhenkisten tilaisuuksien järjestäminen.

Elävöittäjän ja kaunistajan valinta

Forssa Eläväksi ja Kauniiksi – yhdistys on vuodesta 2007 valinnut vuoden Forssan elävöittäjän ja kaunistajan. Elävöittäjäksi valitaan henkilö, joka on toiminnallaan rikastuttanut Forssan kulttuuriperintöä ja kaunistajaksi henkilö, joka on ansiokkaasti vaalinut Forssan vanhaa rakennuskulttuuria.

Elävöittäjät ja kaunistajat:

2007: Pertti Munck ja Rauno Pakkanen

2008: Timo Oikkonen ja Eila Heinämäki-Suvanto ja Taisto Heinämäki

2009: Pentti Kaunisto ja Janne Lintukorpi

2010: Matti Lindstedt ja Eeva-Liisa ja Jarmo Mäkelä

2011: Ulla Nummikoski, Outi Silfvenius ja Forssan yhteislyseo

2012: Ville Koivisto ja Alpo Suhonen

2013: Tauno Lehtonen ja Sirkka-Liisa ja Kai Ilvonen

2014: Forssan museo ja Minna Aarnio

2015: Forssan Naiskuoro ja Forssan Mieskuoro (poikkeuksellisesti valittiin kaksi elävöittäjää)

2016: Mika ja Turkka Mali, Marko Varalahti

2017: Yrjö "Ybi" Hannula, Jaana Lindfors

2018: Forssa Hip Hop Fest, Forssan kaupungin infrapalvelut

2019: Raija Sundblom-Mero & Veikko Mero, Elina Wirkkala

 

Elävien Kuvien Teatterin kunnostus

Ensimmäisenä vaativana urakkana oli vanhan, vuonna 1906 rakennetun, elokuvateatterin kuunnostaminen Keskuskadulla. Noin 1 000 000 mk maksanut kunnostusprojekti kesti kaksi vuotta vuoteen 2000 saakka. Teatterin vihkiäisissä vuonna 2002 valtiovaltaa edusti kulttuuriministeri Suvi Linden. Vuonna 2000 järjestettiin yhdistyksen toimesta ensimmäiset Mykkäelokuvafestivaalit, joiden pääesityspaikkana on ollut kunnostettu Elävien Kuvien Teatteri. Myöhemmin Mykkäelokuvafestivaalit siirtyivät oman yhdistyksen järjestämäksi.

Forssa-viikot ja Kehräämön Joulutori

Vuodesta 2000 lähtien on järjestetty Forssa-päivää Kehräämöalueella. Myöhemmin päivä laajentui viikon mittaiseksi. Forssa-päivien ohjelmassa on vuodesta 2007 ollut Forssan Vuoden kaunistajan ja elävöittäjän valinta. Päivän nuorille esiintyjille yhdistys on antanut pienet stipendit. Forssa-viikolla on voinut tutustua forssalaisiin yrityksiin ja erilaisiin laitoksiin avoimin ovin. Kehräämön joulutoria alettiin järjestää vuonna 1999. Joulutoria varten yhdistys valmistutti neljä isoa myyntikatosta, jotka talkoovoimin pystytetään vuosittain joulutorille.

Kunnostusta ja kulttuurihistorian suojelua

Historiansa aikana yhdistys on kunnostanut ulkopuolelta niin sanotun "Villa Vihtorin" talon Kauppakadulla. Talo on toiminut historiansa aikana usean kauppaliikkeen toimipaikkana. Yhdistys on ollut mukana suojelemassa Kalliomäen kulttuurihistoriallisesti merkittävää ympäristöä Yhtiönkadun jatketta vastaan. Kolmekymmentä vuotta kestänyt taistelu päättyi, kun Korkein hallinto-oikeus siunasi suojelun syksyllä 2010. Yhdistys on ottanut kantaa myös vanhojen rakennusten suojelemiseksi.